torsdag 10 september 2015

Epic Estonia - Mitten, del 1

Här fortsätter berättelsen om vinstresan till Estland...

Dag två började med en "specialfrukost", dvs frukostbuffé i á la carte-restaurangen istället för i bufférestaurangen med de "vanliga". Jag vet inte om det var så stor skillnad på maten förutom att vi blev erbjudna mousserande vin men mätta blev vi i alla fall, och det var ju huvudsaken. 


Vid ankomst till Tallinn stod Jürgen och väntade med en skylt med mitt namn på. Det var en lite speciell känsla. Det var dessutom bara jag som blev mottagen med en skylt så det kändes väldigt VIP. Jürgen var en ung kille med rastaflätor och stort leende som det skulle visa sig var "vår" fotograf. Vid bilen väntade Kristo, även han väldigt ung, som var den som hade ringt mig bara några dagar tidigare för att berätta att jag hade vunnit. Hur nervös hade jag inte varit om jag hade åkt själv? Två unga söta killar som var där bara för min skull... Huuh! Tack och lov för att jag hade mitt hjärta med mig vid min sida. När vi hade packat in allt i bilen fick jag en välkomstpåse med kartor och broschyrer över Tallinn och Estland. Det var även med ett par fina gåvor men de kan jag inte avslöja än då de ska få glädja någon annan först.

Det var ett par timmar kvar innan lunch så våra privata guider/chaufförer ville visa lite av Tallinn som inte vanliga turister får se. Vi älskar sånt så vi hängde glatt på (precis som om vi hade så mycket annat val...). De berättade mycket både om dagens Estland och dess historia. Det var riktigt intressant, det är så mycket som vi aldrig får lära oss på den här sidan av Östersjön. Vad de har fått kämpat!

Första stoppet var vid sångarplatsen i Tallinn. Vart femte år anordnas en jättestor sånggala där en kör på 10 000 personer står på trappan vid kupolen och sjunger estniska sånger. Körer över hela landet tävlar om att få vara med. Det är tydligen en jättestor händelse och hela slänten är precis full av åskådare. Sången är väldigt viktig i Estland fick vi veta, även under ockupationstiderna så var sången något de kunde hålla fast vid, det var det enda som ingen kunde ta ifrån dem. Jag fick uppfattningen att sången idag är en av de största symbolerna för frihet och självständigheten i Estland. 

Arenan används även vid andra konserter och evenemang. Bland annat spelade Robbie Williams in sin show här.
Nästa anhalt var vid ett monument över en man som hyllas som en hjälte. Riktigt vad i hjältemodet låg blev jag aldrig riktigt på det klara med. Michael Park var kartläsare i något lopp av något slag. De kraschade med bilen och kartläsaren dog. Föraren klarade sig men blev skadad och fick avsluta sin karriär. Ta det mesta av det där med en nypa salt för jag kan minnas det hela åt helsike fel... I vilket fall som helt så hyllas nu denna modige kartläsare som en nationalhjälte, bland annat genom denna installation vid strandpromenaden i huvudstaden.


Vi åkte genom flera delar av staden som alla var i olika stadier av återuppbyggnad efter den senaste ockupationen. Det var mycket nytt och gammalt blandat och man såg lämningar från öststat-tiden överallt. Den fattigaste delen lever fortfarande till stor del kvar i det gamla. Många hus står övergivna och de flesta av dem är utbrända. Hemlösa som söker skydd från kylan tänder eldar därinne för att värma sig och så blev brasan helt plötsligt lite större än vad som var tänkt. Det finns många tomter med jättefina lägen, precis vid kusten som ligger öde och överväxta för det är ingen som har råd att köpa tomterna. De säljs oftast "buntvis" och då blir det för dyrt. Förhoppningsvis kommer även denna del ifatt så småningom.Lägg detta namn på minnet! Jag blir grymt imponerad om du lyckas, jag har inte gjort det än. Men skriv upp det i alla fall för framtida besök i Tallinn. Jag har inte särskilt stor erfarenhet av restauranger och mina måltider på en gourmetrestaurang vore lätträknade även om jag skulle komma ihåg dem, vilket jag inte gör. Det kan också bero på att jag aldrig har haft någon, är faktiskt inte riktigt säker. Leib resto Ja aed kommer jag definitivt att komma ihåg. Den ska vara en av Estlands topp 50 och jag skulle gissa på att den kommer rätt högt upp på listan. Priserna är inte billiga men inte hutlösa heller. Som den lyxresa vi var på så behövde vi inte tänka på det. Lunchen blev vi nämligen bjudna på. Restaurangen är dock inte så lätt att hitta. Den ligger i gamla stan, den mest turistiga delen av Tallinn men är gömd i en bakträdgård mellan hus och den gamla stadsmuren. Men när man hittar den lilla trappan mellan husen så öppnar sig den mest fantastiska lummiga trädgården. I trädgården finns det några små bord och en bar. Altanen är jättemysig med fällar och parasoll, och ett utekök. På insidan finns det minst två våningar med mysig inredning så plats saknas inte. 
Servitrisen tog oss genom altanen och sedan lite åt sidan. Vi blev visade uppför en smal, smal och brant trappa. När jag väl hade fått tillbaka andan så tappade jag den igen av den lilla verandan byggd längst med stadsmuren men ovanför trädgården. Lugnet, frodigheten och atmosfären med muren gjorde det till en riktig upplevelse. En ständig overklighetskänsla och tanken: "Händer det här verkligen?" kom hela tiden upp i huvudet.

Grillad ryggbiff med stekta morötter, kål och sky kanske inte låter som något speciellt men W.O.W.!! Den bästa måltiden jag någonsin ätit. Och att tallriken sedan var så snygg gjorde ju inte saken sämre. Man ville liksom inte äta bara så att det inte skulle ta slut. Helt fantastiskt!


Hjärtat beställde in kaffe och jag hemgjord glass men innan vi hann få in det så hade våra guider kommit tillbaka och manade på oss så vi fick avbeställa efterätten. Och jag som var så nyfiken på hur de hade lyckats med glassen efter den måltiden. Men, men... Nu skulle ju det riktiga äventyret börja!

#epicestonia

Inga kommentarer: