lördag 22 september 2012

Med Tim Holtz i köket

Lifezone's Monique Forslund har i sin kokbok ett recept på LCHF-snickers. Jag har gjort det några gånger nu och ändrat lite på det efterhand efter eget tycke och smak, verkligen jättegott! (Recept kommer längre ner.)

Problemet har varit att få till bitar utan att chokladen spricker när man gör dem i en form och sedan skär bitar. Det finns säkert knep men jag har inte lyckats komma på dem. Så jag började fundera på olika sätt att lösa problemet och till slut kom scrap-gurun Tim Holtz till undsättning. Jag köpte in hans ordnycklar till butiken, och då jag säljer dem styckvis så fick jag förpackningar kvar = perfekta snickersformar! De runda "knapparna" har jag fått med hjälp av förpackningar till washers.

De lossnar lätt och jag tycker det blev rätt så läckert. Med lite träning går det nog att få dem riktigt fina... Här gjorde jag både snickers och rena chokladnycklar. Perfekt storlek för en lagom bit.







Och så receptet på mitt sätt:
Jag fick ut ca 14 snickersnycklar och 6 stycken dubbla knappar samt ca 10 chokladnycklar och 6 enkla knappar. Jag fick lite jordnötssmet över i slutändan men det går ju att göra fler snickers istället för chokladnycklar.

Smält 50 g mörk choklad, jag använde Marabous 86%-iga. Tycker den är god men tyvärr smälter den väldigt lätt när man tar i den så var försiktig när ni ska hantera bitarna sen.

Häll chokladen i formarna så att det blir ett några mm tjockt lager. Låt stå kallt och stelna.

Mixa 40 g jordnötssmör med 20 g smör och ca 20 g nötter (jag hade valnötter, hasselnötter, mandel och jordnötter). Tillsätt ev lite kokos, ca 10 g. Smeten behöver vara ganska jämn. Fördela blandningen i formarna. Jag fick ca 25 g över men som sagt, det är ju bara att fördela annorlunda.

Smält ytterligare 50 g choklad och häll ovanpå nötblandningen. Här är det lite trixigt att få det bara i formarna men övning ger färdighet. Låt stelna ordentligt innan bitarna lossas från formarna.

1 kommentar:

Sara sa...

Låter gott, ska testas! Gjorde din chokladmousse igår när vi var bortbjudna, den är ju syndigt god! :-)
Kram kram