fredag 27 februari 2015

Operation operation är inledd

Igår var jag och min far på Vrinnevisjukhuset i Norrköping för det första obligatoriska informationsmötet inför magoperationen. Vi var väl ett tjugotal personer där. Kirurgen och dietisten i teamet var där och pratade. Det som gjorde mest intryck på mig var faktiskt hur de nästan försökte sälja in operationen och tog för givet att alla som var där skulle genomgå den. De tog upp en del komplikationer och hur operationen förändrar livet efteråt men det kändes som om det var mest för att de var tvungna. De ville absolut inte avskräcka någon, och enligt mig så kanske det är precis vad de ska göra. De pratade om hur operationerna ska öka i stor grad så jag blev lite skrämd av deras inställning.

De pratade bara om gastric bypass dessutom. Jag vill mycket hellre göra gastric sleeve men det var bara i undantagsfall de gjorde den när jag frågade. Konstigt tycker jag då det är mycket mindre komplikationer och ingrepp i kroppen med den. Dessutom går man ner långsammare vilket jag skulle föredra. Förstår inte varför de vill att man ska tappa vikt så fruktansvärt fort men det är verkligen det de eftersträvar. Är det inte bättre för både kropp och hjärna om det går i maklig takt? Huvudsaken är väl ATT man går ner.

Jag fick känslan av att dietisten inte har uppdaterat sig med de nya vetenskapliga bevisen om tex fett men jag avhöll mig från att ta upp diskussionen. Kändes inte riktigt som rätt tillfälle. Tre veckor innan operationen får man bara äta de kalorisnåla sopporna och dryckerna som finns, (Modifast, Nutrilett mfl.) men när jag ifrågasatte kolhydratmängden i dessa så såg hon mest ut som hon inte förstod vad jag pratade om. Likaså när jag tog upp frågan om matberoende. Min far ställde frågan om det är lättare att hamna i ett alkoholberoende efter operationen. De kunde ju inte direkt förneka det men de ville bra gärna. De var inte så förtjusta i att vi tog upp negativa följder och tvingade dem att prata om detta inför gruppen. Konstigt när det handlar om ett livsförändrande ingrepp.

Som sagt det är saker som jag inte riktigt håller med dem om men jag är fortfarande väldigt kluven till om JAG ska göra operationen eller inte. Självklart väger allt negativt väldigt tungt men samtidigt måste jag ju göra något åt min vikt, det håller liksom inte längre. Och när ME´n hindrar mig från att gå ner på egen hand vet jag inte vilka alternativ som finns kvar mer än det här.




Vid en gastric bypass kopplas en del av tarmen om och magsäcken minskas kraftigt. Vid en gastric sleeve kopplas ingenting om utan det är bara magsäcken som minskas. Det tilltalar mig mycket mer.

Det är ett par steg till innan själva operationen så jag ska nog fortsätta processen i alla fall och se vad de säger på utvärderingsdagen. Jag vet ju inte heller hur de ställer sig till min sjukdomsbild även om jag tvivlar på att de lägger så stor vikt vid det. ME finns ju inte, eller hur var det nu igen?

Inga kommentarer: